Rehabilitering

SCAD og rehabilitering. Hvilke anbefalinger er der?

I 2021 blev der udgivet en artikel, hvor en række eksperter kom med anbefalinger til rehabilitering af SCAD patienter: SCAD patienter bør være forsigtige med at dyrke intens fysisk aktivitet, da intens fysisk aktiviteter øger presset på koronararterierne. Man bør undgå thoraabdominal pres (vasalve), da dette kan øge trykket på koronararterierne. Hjerterehabilitering målrettet SCAD patienter bør fokusere på at øge den psykosociale trivsel, da man mistænker en sammenhæng mellem psykosocial mistrivsel og udvikling af ny SCAD. Da SCAD patienten typisk er en unge eller midaldrende kvinde i den erhvervsaktive alder, bør hjerterehabiliteringen også fokusere på tilbagevenden til arbejdslivet.

Kilde:

Der er forskellige tilbud om rehabilitering i de forskellige regioner i Danmark. Generelt har du krav om traditionel hjerterehabilitering, som udbydes af hospitalet eller kommunen. Der er få steder de har rehabiliteringstilbud målrettet SCAD patienter.

Når du deltager i hjerterehabilitering er det vigtigt, at du først starter fysisk træning 3 måneder efter dit SCAD hjertetilfælde. Det er de nyeste anbefalinger fra Dansk Cardiologisk selskab, som du kan finde her

Citat fra Dansk kardiologisk selskab:

Fysisk træning ved spontan coronar arteriel dissektion (SCAD)

Evidensen for SCAD og træning er sparsom. Der anbefales vanlig rehabilitering, dog frarådes motion de første 3 måneder og kraftig isometrisk belastning (livslangt). Det anbefales, at der lægges et individuelt træningsprogram.

De første 3 måneder efter SCAD anbefales kun let/moderat fysisk aktivitet, f.eks. gå- og cykelture uden stor belastning. Egentlig træning anbefales først opstartet efter 3 måneder mhp. mulighed for heling af koronarkarret. Efter 3 måneder afgør graden af hjertesvigt, hvordan programmet skal tilrettelægges.